כל מה שחשוב לדעת על ריבית משכנתא ממוצעת: ריבית ממוצעת היום ✓ ריבית ממוצעת צמודה / לא צמודה ✓ גרף היסטורי ✓ צפי לעתיד ✓ שאלות נפוצות ✓ ועוד…
ריבית המשכנתא הממוצעת כפי שמשתמע מהשם שלה, היא ממוצע הריביות שהבנקים נתנו עבור הלוואות משכנתא בחודש מסויים. מדי חודש בנק ישראל אוסף את כל נתוני הלוואות המשכנתא שהבנקים למשכנתאות נתנו בחודש הקודם, ומפרסם אותם באתר בנק ישראל.
בנק ישראל מחלק את הממוצעים לתקופות שונות (0-5 שנים, 5-10 שנים, וכו') ולאם יש או אין הצמדה:
הריבית הממוצעת מתפרסמת מדי חודש, באזור אמצע החודש, ועבור החודש הקודם (מאחר שלוקח זמן לאסוף ולרכז את כל נתוני ההלוואות של הבנקים). לדוגמא, ב12 בפברואר 2023 פורסמה הריבית הממוצעת עבור חודש ינואר 2023.
למועדי הפרסום המדויקים עבור כל חודש לחצו כאן.
לצפייה בפרסומי בנק ישראל, יש להיכנס לעמוד הריבית הממוצעת על משכנתאות באתר בנק ישראל, לאחר מכן יש לגשת לקבוצה הרלוונטית (ריבית ממוצעת צמודה / לא צמודה), ולבסוף תחת הכותרת "מסמכים רלוונטים" להוריד את קובץ נתוני הריבית הממוצעת, מדובר במסמך אקסל.
כמה הערות:
עמלת פרעון מוקדם, היא עמלה שיש להם לשלם לבנק אם מחליטים לסגור את אחד ממסלולי המשכנתא לפני הזמן, או אם מחליטים לבצע מחזור משכנתא (החלפת המשכנתא הישנה במשכנתא חדשה בתנאים טובים יותר או החזר חודשי נוח יותר).
ישנה עמלת פרעון מוקדם במידה והריבית הממוצעת במועד הפירעון נמוכה מהריבית שקיבלתם כשלקחתם את המשכנתא.
לדוגמא, אם אתם רוצים לסלק מסלול משכנתא בריבית קבועה של 5% ריבית, ובמועד הפירעון הריבית הממוצעת לתקופה שנותרה לכם במסלול זה היא 4%, אז תיהיה לכם עמלת פרעון מוקדם כי הבנק "מפסיד עליכם" ריבית גבוהה. לעומת זאת, אם הריבית הממוצעת תיהיה 6% אז לא תיהיה לכם עמלה, מאחר שהבנק "מרוויח עליכם", כי הוא יכול לקחת את הכסף שלכם ולהלוות אותו ללקוח חדש בריבית של 6%.
הריבית הממוצעת הצמודה, צמודה למדד המחירים לצרכן. מדד המחירים לצרכן הוא מדד שמפרסמת מדי חודש הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שמשקף את השינויים בסל מוצרים קבוע (אוכל, לבוש, רכב, דיור וכו').
בהלוואות בכלל ומשכנתא בפרט כאשר הלוואה צמודה למדד המחירים לצרכן, זה אומר שבמידה והמדד עולה גם יתרת החוב של ההלוואה עולה, ולכן הלוואות שצמודות למדד נחשבות מסוכנות יותר, והריביות בהן יותר נמוכות (ביחס להלוואות לא צמודות).
למידע נוסף היכנסו לעמוד מדד המחירים לצרכן.
הלוואי והיה לנו כדור בדולח והיינו יכולים לדעת מה צופן העתיד. מאחר ואין לנו כדור בדולח, אנחנו נעזרים במידע שידוע לנו משוק ההון כדי לגבש תחזיות כלכליות עדכניות, באופן דומה לדרך שבה בנק ישראל, הבנקים הרגילים, וגופים פיננסים נוספים מגבשים תחזיות כלכליות.
כיום יש לנו תחזיות כלכליות עבור השינויים העתידיים בריבית בנק ישראל, ריבית פריים, בריביות משתנות צמודות, ובריביות משתנות לא צמודות. התחזיות האלו יכולות לשמש לקבלת הערכה על השינויים הצפויים בריבית הממוצעת בעתיד ובבניית תמהיל משכנתא חכם.
לצפייה בתחזיות שלנו אנחנו מזמינים אתכם להיכנס לעמוד התחזיות הכלכליות העדכניות.
הריביות הממוצעות שונות במספר פרמטרים מהריביות העדכניות:
לצפייה בריביות העדכניות, אנחנו מזמינים אתכם להכנס לעמוד שלנו ריביות משכנתא עדכניות.